4 zalety włoskiej oliwy!

włoska oliwa
Zdjęcie pochodzi ze strony Toskanianatalerzu.pl

Jeśli chcemy zadbać o nasze zdrowie, to warto zastosować oliwę z oliwek jako źródło tłuszczu w naszej diecie. Dlaczego warto to zrobić? Ponieważ używanie jej przyczyni się do poprawy naszego stanu zdrowia, oliwa doskonale nadaje się do różnych dań, a już na pewno trudno wyobrazić sobie smaczną pizzę bez jej obecności. Dlaczego włoska oliwa jest warta naszej uwagi?

1. Zdrowa

Większość ludzi wybiera oliwę z oliwek z dwóch powodów. Pierwszym jest to, iż ten tłuszcz jest zdrowy. Jeśli mamy problemy z sercem czy po prostu chcemy zadbać o swoje zdrowie i długowieczność, to warto się skusić na jej używanie. Jest to doskonałe źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych w naszej diecie. To jednak nie wszystko. Włoska oliwa zawiera przeciwutleniacze i ma właściwości przeciwzapalne. Ma jeszcze kilka innych zalet.

2. Smaczna, czyli doskonała do różnych dań

Kolejnym powodem, dla którego ludzie sięgają po włoską oliwę, jest to, iż jest ona po prostu smaczna! Cóż może być ważniejszego w kuchni od smaku potrawy? Co więcej, oliwa idealnie komponuje się jako dodatek do wielu dań. Bez niej możemy zapomnieć o włoskiej kuchni, która w głównej mierze bazuje właśnie na tym zdrowym tłuszczu!

3. Sałatkowa królowa

Jeśli lubimy jeść sałatki, to nie możemy obejść się bez oliwy z oliwek! Jest ona królową sałatkową! Dzieje się tak, dlatego iż doskonale smakuje ona między innymi z warzywami. Co więcej, przez to, że jest zdrowa, to doskonale pasuje do równie wartościowych warzyw.

4. Pizza bez oliwy?

Czy można wyobrazić sobie prawdziwą pizzę bez oliwy? Raczej nie! Dlaczego? Ponieważ w procesie tworzenia pizzy jest ona obecna praktycznie wszędzie. Po pierwsze zaczynając robienie tego pysznego dania, na początek trzeba zrobić ciasto. Do niego dodaje się nasz magiczny tłuszcz. Później robimy sos pomidorowy, do którego włoska oliwa także jest dodana. Na sam koniec, gdy nasza pizza jest upieczona, to przed samym podaniem czym ją skropimy? Oczywiście, że oliwą z oliwek! Zauważymy ją także w każdej dobrej pizzerii!