Bogactwo minerałów, witamin i antyoksydantów diety sokowej

Warzywa i owoce to bogate źródło witamin, minerałów i antyoksydantów. Coraz więcej badań dowodzi, że diety bogate w warzywa i owoce działają prozdrowotnie i chronią organizm przed licznymi chorobami, takimi jak cukrzyca typu II, zaburzenia krążenia, czy nowotwory. Dlatego diety sokowe stają się istotnym elementem w profilaktyce zdrowotnej i sposobem na detoks orgiazmu. Na czym polega, dlaczego soki warzywno-owocowe są tak wartościowe dla naszego ciała?

Dieta sokowa – co to jest i na czym polega?

Głównym celem diety sokowej nie jest redukcja masy ciała, a oczyszczenie organizmu z toksycznych substancji. Często stanowi wstęp do klasycznej diety odchudzającej. Dieta sokowa trwa dość krótko od 1 do 5 dni. Dłuższe stosowanie diety jest niezalecane i może być szkodliwe dla zdrowia. Jeśli jednak czujesz, że dieta sokowa pomaga Ci przywrócić ciało do równowagi, możesz ją powtarzać. W czasie trwania detoksu spożywasz jedynie specjalne mieszanki owocowo-warzywne w formie płynnej. Można je przygotowywać samodzielnie, należy jednak pamiętać o różnorodności stosowanych składników, by zapewnić organizmowi odpowiednią ilość energii. Innym rozwiązaniem jest zamówienie diety sokowej na https://fit-juice.pl/diety-sokowe/ opracowanej specjalnie do tego celu. Jest to porcja 6 mieszanek owocowych oraz owocowo-warzywnych, które dostarczą organizmowi niezbędnych do funkcjonowania minerałów i witamin.

Takie mieszanki to również doskonały sposób, by dostarczyć ciału potrzebnych związków, również po zakończeniu detoksu. Juice box to specjalne zestawy soków o dokładnie dobranym składzie.

Warzywa i owoce – zdrowe i naturalne źródło witamin

Przeprowadzane w ostatnich latach badania wykazały, że bogata w warzywa i owoce dieta znacznie poprawia kondycję naszego ciała oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele chorób cywilizacyjnych. Dlatego WHO i Instytut Żywienia i Żywności w Polsce zaleca, by warzywa i owoce stanowiły połowę tego, co spożywamy na co dzień. Soki owocowe i warzywno-owocowe to duża porcja witamin i minerałów oraz antyoksydantów w jednej małej buteleczce. Co więcej, większość warzyw i owoców ma niski indeks glikemiczny oraz niską kaloryczność. Są również bogatym źródłem:

Witaminy C (kwas askorbinowy) – niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Stymuluje komórki do syntezy kolagenu, ułatwia procesy gojenie się ran, aktywuje liczne enzymy oraz ułatwia przyswajanie żelaza. Jest potrzebna w syntezie kortykosteroidów i ma wpływ na naszą psychikę. Niska zawartość witaminy C jest przyczyną licznych zaburzeń i takich chorób jak szkorbut. Najwięcej witaminy C znajduje się w : pomidorach, natce pietruszki, szpinaku oraz papryce, a także warzywach kapustnych, oraz takich owocach jak: porzeczki, maliny, truskawki, poziomki, agrest, czarne jagody, pomarańcze, cytryny, kiwi i grejpfruty.

Prowitamina A (β-Karoten) – poprawia funkcje wzroku i wpływa korzystanie na system immunologiczny. Jest również silnym antyoksydantem. Bogatym źródeł β-Karotenu jest: natka pietruszki, marchew, szpinak, boćwina, koperek, cykoria, sałata, pomidory, dynia i morele.

Witamina K – ma wpływ na prawidłowe krzepnięcie krwi oraz wspiera układ kostny. W największych ilościach występuje w: natce pietruszki, boćwince, jarmużu, szpinaku, brukselce, sałacie, rukoli, kapuście i kalafiorze.

Warzywa i owoce to również niezastąpione źródło minerałów takich jak potas, sód, magnez, wapń, żelazo, cynk czy fosfor.

Antyoksydanty zwarte w warzywach oraz owocach – czemu są takie istotne dla zdrowia?

Antyoksydanty to substancje bioaktywne pochodzenia naturalnego, głównie roślinnego, które chronią komórki przed procesami utleniania. Dzięki czemu mają różnorodne działanie prozdrowotne, między innymi:

  • Hamują procesy starzenia się komórek;
  • Hamują procesy zapalne;
  • Wzmacniają odporność;
  • Przeciwdziałają chorobom cywilizacyjnym, takim jak cukrzyca, miażdżyca, czy nowotwory;
  • Przeciwdziałają czynnikom mutagennym.

Naturalnym źródłem antyoksydantów są rośliny. Do najsilniejszych przeciwutleniaczy zaliczane są polifenole oraz karotenoidy występujące między innymi w: żurawinie, czarnej jagodzie, malinach, truskawkach, winogronach, marchewce, batatach, dyni, natce pietruszki, szpinaku, czy jarmużu.

Właśnie dzięki temu bogactwu składników o prozdrowotnym działaniu mieszanki owocowe i owocowo-warzywne będące przemyślanymi kompozycjami stanowią niezastąpione źródło energii i witalności.