Wyciskanie Soku czy Blendowanie: Co Jest Lepsze dla Mnie?

Owoce i warzywa są dobre dla naszego zdrowia – nikt chyba się z tym kłócić nie będzie. Niestety problem pojawia się, jeśli chodzi o ilość spożywanych warzyw i owoców. Tutaj mamy dużo do nadrobienia.

Bądźmy szczerzy, jedzenie surowego szpinaku z dodatkiem jakichś owoców nie należy do najprzyjemniejszych rzeczy.

Na szczęście istnieje łatwe rozwiązanie tego problemu…

Wyciskania soków lub blendowanie – obie te czynności ułatwiają wprowadzenie do diety większej ilości owoców i warzyw.

 

Jaka jest różnica między wyciskaniem soku a blendowaniem?

Podczas wyciskania soku usuwasz wszystkie materiały włókniste [błonnik] – pozostawiasz tylko płynną zawartość z witaminami i składnikami odżywczymi z owoców i warzyw.

Jeśli chodzi o blendowanie, ostateczny produkt zawiera wszystko, włącznie z błonnikiem, który znacząco zwiększa objętość produktu.

Wyciskanie soku [główne cechy]:

  • duże stężenie witamin i składników odżywczych – kiedy wyciskasz sok z owoców i warzyw, możesz uzyskać bardziej skoncentrowane, łatwiej przyswajalne składniki odżywcze; dzieje się tak, ponieważ większość witamin i minerałów znajdujących się w owocach zwykle znajduje się w soku, a nie we włóknistej części
  • łatwiejsze wchłanianie składników odżywczych – uważa się, że spożywanie soku pozbawionego błonnika daje naszemu organizmowi wytchnienie od ciężkiej pracy trawienia i ułatwia wchłanianie składników odżywczych
  • niektóre soki zawierają więcej cukru niż napoje gazowane – zarówno soki, jak i koktajle mogą podnieść poziom cukru we krwi, ale zdecydowanie intensywniejsze i szybsze efekty obserwuje się w przypadku soku
  • brak błonnikabłonnik rozpuszczalny, taki jak ten znajdujący się w jabłkach, marchwi, owocach cytrusowych, rozpuszcza się w wodzie i spowalnia trawienie, co pomaga kontrolować poziom cukru we krwi; błonnik nierozpuszczalny, który znajduje się w warzywach takich jak kalafior, ciemne warzywa liściaste, kontroluje ruchy naszych jelit

blender czy wyciskarka wolnoobrotowa

Chcesz dowiedzieć się więcej na temat najlepszych wyciskarek wolnoobrotowych i jak poprawnie wyciskać sok, to sprawdź -> ZdroweSokowanie

Blendowanie [główne cechy]:

  • ostateczna mieszanina zawiera błonnik
  • wyższe stężenie przeciwutleniaczy – zmiksowane owoce mają wyższe stężenie przeciwutleniaczy, ponieważ związek ten znajduje się głównie we włóknistych częściach owocu
  • włókniste części owoców i warzyw zapewniają lepsze nasycenie – miąższ, skóra i błonnik przekształcone w płynną postać pomagają zwiększyć objętość napoju, który wypełnia Cię i ogranicza całkowite spożycie kalorii

Podsumowanie

Wyciskanie soku ma wiele zalet, w tym największą z nich jest dużo wyższe stężenie składników w przeliczeniu na gram płynu i dużo łatwiejsze wchłanianie tych składników ze względu na brak błonnika. Pomaga również osobom, które mają trudności z jedzeniem warzyw, zwłaszcza tych zielonych złagodzić ich mało atrakcyjny smak.

Z drugiej strony przy wyciskaniu soku brakuje ważnego błonnika i istotnych składników, które się w nim znajdują, takich jak przeciwutleniacze.

Dzięki blendowaniu otrzymujesz wszystko składniki, jakie znajdują się w owocach i warzywach, ale mięsisto – papkowata konsystencja może być dla niektórych nieapetyczna.

W obu przypadkach problemem jest możliwość podniesienia poziomu cukru we krwi – musisz uważać, zwłaszcza jeśli masz problemy z cukrzycą lub starasz się zrzucić nadmiar kilogramów.

W ostateczności decyzja należy do Ciebie, ale sam preferuję blendowanie głównie ze względu na efekt nasycenia, jaki zapewnia znajdujący się w smoothie błonnik.