Arabica i robusta – jakie są różnice?

Arabica i robusta to dwa gatunki tej samej rośliny – kawowca. Poszukując idealnej dla siebie kawy, półki sklepowe zdominowane są raczej przez arabikę, której smak i walory są bardziej akceptowalne dla większości miłośników tego gorzkiego naparu. Poprzez mieszanie ze sobą w różnym stosunku obydwu z tych gatunków można uzyskać ciekawe smaki i aromaty, a przede wszystkim – ogromny wybór kaw, wśród których każdy może znaleźć tę odpowiednią dla siebie!

Arabica – co to za kawa?

Smak kawy, jej kwasowość oraz zawartość kofeiny to cechy, które wynikają z różnych składowych – na przykład z rodzaju plantacji, kraju uprawy, jakości ziarna, sposobu wypalania i innych. Arabica to kawa, która ma wyższe stężenie lipidów i cukrów niż robusta, co sprawia, że jej smak jest dość łagodny. Ziarno arabiki jest owalne, lekko wydłużone, a jego bruzda ma esowaty kształt. Arabikę charakteryzuje słodki, jednotonowy smak, oscylujący wokół nut kwiatowo-owocowych.

Czym jest robusta?

Robusta to gatunek kawy, który ma mniejsze wymagania dotyczące uprawy. Z uwagi na wysoką zawartość kofeiny, jest ona również bardziej odporna na działanie szkodników. To przekłada się również na łatwość uprawy oraz niższą cenę w sklepach. To kawa mocna, idealna na rozbudzenie, której kwasowość zależy przede wszystkim od wysokości uprawy. Odmiany afrykańskie zwykle są bardziej kwaśne niż na przykład brazylijskie. Pozostając przy smaku – robusta wyróżnia się dość ciężkim czekoladowym smakiem i intensywną goryczą, która długo pozostaje na języku.

Kawa speciality – arabica czy robusta?

Wśród gatunków premium zarówno arabica, jak i robusta znajdą swoich zwolenników. Wiele zależy tutaj od indywidualnych preferencji. Dla niektórych kawoszy dużo ważniejszym kryterium wyboru jest duża moc niż łagodny smak. Inni z kolei stawiają na delikatne przebudzenie przy arabice z dodatkiem mleka i cukru, które jeszcze bardziej łagodzą jej i tak już lekki charakter. Panama Geisha to 100% arabica z odmiany geisha, uznanej za najlepszą kawę w historii już wiele razy.

Bardzo trudno spotkać w sprzedaży kawy 100% robusta. Można jednak spotkać interesujące mieszanki, w których 60% składu stanowi właśnie robusta. To dzięki tej przewadze mieszanka zyskuje moc i intensywny, choć nieco złagodzony przez arabikę smak.

Jak wybrać najlepszą kawę dla siebie?

Kawa speciality to zdecydowanie najlepsza półka jakościowa, do której warto sięgnąć, poszukując dla siebie idealnego smaku. Dobrym pomysłem może być spróbowanie klasyka – na przykład Panamy Geisha, której zawartość 100% arabiki będzie dobrym punktem odniesienia do kolejnych poszukiwań najlepszych proporcji i smaków. W razie, gdyby arabika okazała się zbyt słaba, szczególnie w zestawieniu z mlekiem i cukrem, można próbować nieco mocniejszych mieszanek – na przykład składających się z 80% arabiki i 20% robusty, stopniowo zmieniając w razie potrzeby proporcje.

A jeśli to nie moc kawy jest dla Ciebie najważniejsza? W takim razie celuj w różne nuty smakowe – orzechowe, kwiatowe, cytrusowe lub inne, albo inne. Możesz próbować kaw pochodzących z różnych rejonów świata, by znaleźć tę najlepiej odpowiadającą Twoim preferencjom smakowym. Zaleca się również, aby rozpoczynać od kaw o słabszej kwasowości, 1/8 i ewentualnie dążyć do wyższej. Kawy bardziej kwasowe uznawane są za lepsze gatunkowo, jednak do ich specyficznego smaku należy się przyzwyczaić. Przede wszystkim jednak należy pić kawę taką, która po prostu Ci smakuje, nie kierując się indywidualnymi gustami innych osób, które zapewne będą się różnić od Twoich. Z pewnością wśród licznych dostępnych gatunków uda się znaleźć ten, który trafi dokładnie w sam środek Twoich oczekiwań!