Jesteś fanem frytek? Przygotuj je zdrowo!

Chyba trudno byłoby znaleźć na świecie kogoś, kto nie lubi frytek. Te pocięte, chrupiące kawałki ziemniaków mają w sobie coś niezwykłego, co sprawia, że bardzo ciężko jest im się oprzeć. Tradycyjne frytki smażone na oleju są jednak niezbyt zdrową opcją. Jakie mamy możliwości, by dalej się nimi cieszyć, ale nie nadwyrężać cierpliwości naszego organizmu? Zapraszamy do lektury!

Ziemniaki, czyli najpopularniejsze superfoods

Superfoods, czyli z języka angielskiego „super jedzenie”, to wszystkie produkty spożywcze, które wyróżnia kilka czynników. Po pierwsze nie mogą być nadmiernie przetworzone. Po drugie – zawierają prawdziwą bombę, jeśli chodzi o wartości odżywcze. Nasze tradycyjne polskie ziemniaki doskonale wpisują się w definicję superfoods. Zawierają olbrzymie ilości witaminy C, wpływają pozytywnie na pracę jelit, obniżają ciśnienie krwi, a zawarta w nich skrobia daje nam poczucie sytości, dzięki czemu nie będziemy chcieli tak szybko sięgnąć po następny posiłek.

Jak widać, ziemniaki to bardzo zdrowe warzywa, skoro więc to właśnie z nich robi się frytki, te mogą również okazać się zdrową opcją. Jednak tradycyjne ziemniaczane paski z frytownicy olejowej mogą nie być najlepszym wyborem. Jak zdrowo przygotować frytki?

Frytki z piekarnika – alternatywa dla frytownicy

Frytownice są bardzo wygodne, jeśli chodzi o przygotowywanie frytek, jednak proces smażenia na oleju sprawia, że nasze superziemniaki ociekają tłuszczem i tym samym stają się mniej zdrową opcją niż zazwyczaj. Dobrą alternatywą dla tego rozwiązania jest przygotowywanie frytek w piekarniku. Pieczenie zamiast smażenia pomoże naszym poczciwym kartoflom zachować jak najwięcej swoich cennych właściwości. Frytki z piekarnika potrafią zawierać nawet o połowę mniej kalorii niż te przygotowane przez frytownice. Aby je zrobić, wystarczy rozgrzać piekarnik do 180 stopni i wsadzić do niego domowe frytki, uprzednio skropione oliwą. Po około pół godziny będziemy mogli cieszyć się zdrowszą wersją tej popularnej przekąski. 

Frytownice beztłuszczowe, czyli najnowszy kulinarny trend

Pomimo tego, że frytki pieczone w piekarniku są zdrowsze niż te, które usmażymy na oleju, niektórzy mogą stwierdzić, że czegoś im brakuje. Lata obecności frytek w barach fastfoodowych przyzwyczaiły nas do chrupiącej skórki i miękkiego wnętrza, a taki efekt będzie ciężki do uzyskania w piekarniku.

Czy istnieją jakieś inne opcje? Oczywiście! Jedną z nich, jest frytownica beztłuszczowa AirFryer Explore 6 marki Electrolux. To urządzenie pozwoli nam delektować się smakiem pysznych frytek z frytownicy, jednak pozbawionych dużej ilości tłuszczu. Jak to działa? Electrolux AirFryer ogrzewa powietrze, które wprowadzone w ruch równomiernie ogrzewa nasze frytki z każdej strony, więc ich smak jest jak najbardziej zbliżony do tego, co uzyskujemy z tradycyjnej frytownicy, a według niektórych osób nawet lepszy. Frytownice beztłuszczowe są rewelacyjną opcją dla każdego, kto jednocześnie ceni sobie zdrowie, ale z drugiej strony zbyt kocha frytki, aby móc z nich zrezygnować.